Világszínvonalú IT csapat építése

A feladatom és célom az, hogy világszínvonalú IT csapatot építsek. Viszont egyre inkább meggyőződésem az, hogy ezt a feladatot nem lehet ilyen funkcionális szinten megközelíteni.

Egyre kevésbé hiszem azt, hogy létezhet önmagában világszínvonalú IT csapat vagy osztály. Ami hitem szerint létezhez és létezik az a világszínvonalú csapat aki valamilyen cél érdekében elkötelezett.

Azt hiszem, hogy egy ilyen csapatnak mindenképpen kell hogy legyen egy vezetője. Az a csapattag vezesse, akit a többség vezetőként elfogad és felhatalmaz erre. E csapat agilis és önálló kell hogy legyen. Saját hatáskörben képes kell hogy legyen arra, hogy céljait elérje, önállóan megoldja a feladatainak nagy részét, elhárítsa az akadályokat, fejlődjön és átszerveződjön ha szükséges, értse és vallja a lean alapelveket.

Ahhoz hogy a fentieket teljesíteni tudja, a csapatnak kell egy minimális létszám, vagy még inkább egy minimális kompetencia lefedettség (nagy tapasztalatú, lelkes emberekből kisebb létszámú/teljes értékű csapatot is el tudok képzelni). Ha ez a csapat összetett webes rendszert fejleszt, kell olyan fejlesztő aki frontendet, backendet, sitebuildet fejleszt, aki adatbázisokhoz nagyon ért, aki skálázhatóságban, sebességoptimalizálásban jártas. Lehet, hogy létezik olyan aki mindezt egy személyben képes lefedni, de valószínűbb, hogy ez több ember. Kell olyan aki a minőségért (tesztelésért) és biztonságért elkötelezett. A csapatnak része kell hogy legyen az, aki megérti és feltárja az ügyfél problémáját, az ügyfelek elvárását, legyen az külső vagy belső ügyfél és aki megoldást, szolgáltatást, terméket képes tervezni a feltárt problémára. Nem csak kérdezni kell tudnia, hanem kommunikálnia is, kezelni az elvárásokat. Kell hogy legyen olyan is, aki a jól megfogalmazott igények alapján fenntartható és optimálisan fejleszthető/üzemeltethető rendszert tervez. Kell olyan is, aki ért a csomagoláshoz, a látványhoz, az élményhez, ahhoz hogy az eredmény vonzóan legyen tálalva. Kell olyan, aki foglalkozik a csapat fejlődésével, a folyamatokéval és a tudásukkal is.

Bizonyos tudást, ha arra csak átmenetileg, vagy ritkán van szükség, egy ilyen csapat megkaphat kívülről is. De azt tisztán kell látni, hogy ez egy kötöttség, függőség lesz.

A csapat vezetőjének az elsődleges feladata az, hogy a csapat a csapat céljának leginkább megfelelő, megbízható csapattagokból álljon össze.
Második legfontosabb feladata az, hogy a létrehozza, számonkérje a csapaton belüli és kívüli megállapodásokat.
A harmadik pedig az, hogy a fennálló függőségek és kötöttségek kockázatát minimálisra csökkentse.

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/