Kanban és Scrum

A Scrum bevezetése során sokszor felmerült bennem az az érzés hogy kell-e mindez a kötöttség amivel a Scrum jár. Nem lehetne valamit egyszerűsíteni? (Ma már úgy gondolom hogy igen, agilis tapasztalatok nélkül igenis szükség van kötöttségekre. Biztonságot nyújtanak. Ezúton is köszönöm a szigort Zsoltnak aki a trénerünk és coachunk volt a bevezetés során.)

A leginkább erőltetettnek tűnő megkötés például a cross-functional team volt. Illetve kénytelenek voltunk kialakítani egy Swat csapatot is, aki sokkal gyorsabban tud reagálni a felmerült igényekre a Scrumos fejlesztő csapatoknál. Persze gondolkodtam abban is, hogy ők meg akkor 1 napos sprinteket folytassanak, de ez megint csak egy erőszakos átalakítás lett volna a Scrumban.

A másik kilógó csapat a sysopok és egyéb supportot végző kollégák… Őket sem lehet egészséges módon Scrum sprintekbe terelni, hiszen naponta változnak a prioritásaik.

Folyamatosan lógott a levegőben az az igény hogy ezekre a kérdésekre is választ találjak. A Kanbanról érintőlegesen hallottam már és a minap elkezdtem kutatni némi hasznos információ morzsákért, így akadtam rá Henrik Kniberg és Mattias Skarin könyvére, melynek címe: Kanban and Scrum – making the most of both (ha letöltöd innen a könyvet, kérlek regisztrálj az InfoQ -n is, ami a köny eredeti forrása).

A Kanban az agilis módszertanok legszabadabbika. Szándékosan nem legegyszerűbbet írtam, mivel azáltal hogy csak 3 szabályt ír elő, rengeteg nyitott kérdését az adott csapat(ok) formájára kell szabni.

A 3 szabály a következő:

  • Vizualizáld a munkafolyamatodat
    • darabold fel a munkát és a kis darabkákat (feladatokat) írd cetlikre és tedd a falra
    • a tábládon legyenek oszlopok a munkafolyamatod lépéseihez és ezekbe ragaszd a feladatokat, ahol éppen tartanak… (egy tábla nem egy csapaté kell hogy legyen mint a scrumban – de lehet egy csapaté is…)
  • Limitáld az egy munkafolyamatban lévő cetlik számát – ezzel biztosíthatod hogy az elakadások a folyamatban hamar a felszínre kerülnek
  • Mérd azt az időt ami az igény felmerülése és a lezárása között telt el, majd optimalizáld a folyamatokat úgy hogy ez az idő minimális legyen

Mindkét szabályrendszer a folyamatos finomhangolásról szól. Nincs ezüsgolyó (ahogy az amerikai mondaná), meg kell találni az adott csapathoz, feladathoz a legjobban illő szabályrendszert és ezt csak folyamatos kísérletezéssel, az eredmények mérésével lehetséges.

Kanban cumulative flow diagram

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

Trackbacks / Pingbacks

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/