Slidrrr

Slidrrr képernyőterv

Slidrrr képernyőterv

Az ötlet lényege egy olyan olcsó berendezés, amit egy közönséges táskában bármely előadásra el lehet vinni, 5 percen belül beüzemelhető és képes minimális kezelési közbenjárással maximális felhasználói élménnyel visszaadni egy előadást (a vetített képet és az előadó videóját).

Az ötlet része egy webes megjelenítő rendszer, melynek három forrásanyagra van szüksége egy előadás megjelenítésére:

  • videó felvétel az előadóról az előadás közben (lehetőleg középen legyen mindig az előadó
  • a prezentációja, melyet az előadás közben kivetített (tetszőleges formátumban)
  • egy időzítő állomány, mely rögzíti mikor történtek lapozások

A megjelenítő e három forrásanyagból egy optimális elrendezésű folyamatosan lejátszott látványt nyújt, ahol egymás mellett látható az előadó képe és a prezentáció, úgy hogy ezek szinkronban vannak. Akár a prezentációban lapozunk, akár a videóba tekerünk bele, az eredeti helyzetnek megfelelően a másik forrásanyag a megfelelő helyre ugrik. A látványt a néző befolyásolhatja, válthat teljesképernyős prezentáció v. videó üzemmódra is, vagy egymás mellett is követheti a két forrást.

Az ötlet része még:

  • egy olcsó kamera (webkamera alapú, hiszen nincs szükség sem önálló rögzítő, sem önálló megjelenítő kiegészítőre)
  • egy olyan olcsó állvány, mely a kamerát automatikusan az előadó felé forgatja, akármerre is mozog ő
  • mikroport
  • egy olcsó világító eszköz
  • egy eszköz, mely rögzíteni képes a prezentáció léptetéseit

Mi a cél?

Egy olyan webes szolgáltatás létrehozása, ahol a lehető legegyszerűbben rögzített előadások a lehető legjobb minőségben nézhetőek vissza. Lehetséges felhasználási esetek:

  • konferenciák
  • meetupok
  • egyetemek, főiskolák előadásai
  • céges/vállalati belső előadások
  • TEDx, TED

Az előzményekről

Az Arkonban gyakran vannak belső előadások, mini konferenciák, meetupok. Az volt a tapasztalat, hogy ezekről meglehetősen drága külsősök segítségével felvételt készíteni. Az eredeti igény az volt, hogy legyen egy fixen kiépített videó rögzítő megoldás, amihez nem kell külön technikai kezelő személyzet. Se a felvétel (vagy akár élő streamelés), se az utómunkálat, se a közzététel fázisánál.

Ideális megoldás az egyetlen kapcsoló a falon, amivel az egész berendezés működésbe hozható. Némi kutatás után a leltár így nézett ki:

  • kamera
  • világítás
  • mikroport

Néhány próbafelvétel után kiderült, hogy nincs értelme egy videón rögzíteni az előadót és a vetített képet, mivel a vetített kép nagyon fényerős (vagyis az előadót igen erős megvilágítással lehetne csak kivilágosítani), valamint az idő nagy részében statikus, vagyis felesleges (és gyakran olvashatattlan minőségű) videón rögzíteni. Az is kiderült, hogy csak az előadót felvenni közelről egészen olcsó eszközökkel is lehetséges, valamint hogy igen olcsón elérhetőek már automatikusan célra tartó kamera tartók. Ma már elérhetőek ráadásul olyan kamera, amelyik képes megfelelő hálózati ellátottság esetén önállóan streamelni élőben a Ustream szolgáltatásán keresztül.

A léptetések rögzítését meg lehet oldani szoftveresen és hardveresen is. A szoftveres megoldást telepíteni kell, és egy speciális keyloggerként kell elképzelni. A hardveres megoldás egy USB-s infra szem, mely az elsődleges infra szem mellett szintén képes érzékelni a távirányító jelét és ezt képes időzítés információként tárolni.

Hol tart a megvalósítás?

  • Az ötlet kapott egy divatos nevet, domain nevet (az utóbbi időben a népszerűvé váló termék neve r -re végződik, lásd: Twitter, Tumblr, …): Slidrrr
  • Rátaláltam a Sztakira, akiknek volt már egy megvalósításuk a megjelenítőre (köszönöm Illés Tamásnak)
  • Van egy zseniális designer és egy zseniális UX-es kollégám, akik gyönyörű képernyőterveket terveztek a lejátszónak (köszönöm Hosszú Zoltánnak és Dömsödi Balázsnak)
  • A fenti kettő házasításaképpen van egy egyre csinosabb, működő lejátszó
  • Vannak konkrét eszközök, melyeket tesztelni tudunk
  • Vannak érdeklődők, és konferenciák, melyeken ki lehetne élesben próbálni a megoldást

Mi kell még?

A leginkább lelkes operatív támogató/csapat, akivel együttműködve piacképessé lehetne csiszolni a megoldást… Ha érdekel, jelentkezz!

  • Nem egyszerű vállalás és eléggé sok buktatója lehet, mégha olyan jól is hangzik. Én oktatás közeli dolgokkal foglalkozom és sok olyan projektet csináltam, ahol hasonló feladatot kellett megoldani. Nem akartuk kompaktra a dolgot, mert tapasztalataink szerint még félprofi eszközökkel is nehéz megfelelő minőséget produkálni.

    A konferenciák, TED és hasonló előadások persze hatványozottan érdekesebbek, mint egy tanár előadása, prezentációval kísérve.

    Tapasztalataim:
    Mi általában két kamerát használunk mindig, mert az esetek 99%-ban szükség van a későbbi konzerv anyagra is. Az előadók sokszor hibáznak, túllapoznak, vagy éppen elfelejtenek lapozni, nem túl érdekfeszítő a hangszínük, kevéssé élvezetes az előadásuk. Esetleg technikai problémák lépnek fel előadás közben. A két kamera lehetőséget ad a képváltásra, ezzel megkönnyíti a vágást és ezáltal a konzerv anyag elkészítésének idejét is rövidíti. Elég egy kezelő a két kamerához, simán beállítható, hogy az egyik fixen áll, gyak. vágóképeket vesz.

    Mi használtunk keverőt is, amely képet tud keverni és veszi a hangot is, ami a mikroportból, szerencsésebb esetben a technikai szobából (gyak. a berakott mikrofonból jön.) Volt olyan, hogy sd kártyára rögzítő sztereó hangvevőt használtunk.

    Ami bénázás az élő adásban elmegy, az nagyon rosszul veszi ki magát a konzerv anyagban. Ezt pedig nehezen kezeled egy automata kamerával.

    Nem értek egyet azzal, hogy nem kell jó minőségű eszköz a képfelvételhez, mert a lejátszásnál a felhasználói élményt nagyban befolyásolja a dolog. Márpedig utólag megnézni valamit, az sosem ad olyan erős motivációt, mint az élő adás.

    Kicsi hosszú lett, bocs, de remélem kijön a lényeg belőle. És persze mindezt csak azért írtam be, hogy számoljatok az emberi tényezőkkel is, mert mégoly jól hangzó projekt is, de ezen áll vagy bukik minden.

  • Köszönöm Ferencz a meglátásaidat!
    Egyetértek abban, hogy igazán profi minőséget tudatos szerkesztéssel és utómunkálatokkal lehet elérni. A slidrrr ezt nem fogja kiváltani. Az ötlet lényege az, hogy a kivetített prezentációt nem érdemes videóra venni, ezt a felvett videóval szinkronban kell okosan bemutatni.

    A slidrrr azonban tovább lép, és cél az is, hogy 50e Ft alatti eszközökkel és szakértő közreműködése nélkül közel profi minőségű előadás rögzítést tegyen lehetővé, aminek minimális az utófeldolgozás igénye.

    Itt tartunk most:
    http://slidrrr.com
    http://slidrrr.com/demo/?newtech-zlense
    http://slidrrr.com/demo/?newtech-prezi-cd
    http://slidrrr.com/demo/?newtech-ios-ci

  • Részletes kifejtést itt teszem meg. 🙂

    Szóval a ux meetup kapcsán a live stream problémája merült fel. Az a gond, amiben Mazsomnak igaza van, hogy a mobilnet elég rizikós a livehoz. (ahhoz egy korábban említett másik ölteted kéne a dualsimről :))
    Viszont valós igény lehet, a felvett anyagon kívül egy élő közvetítés lehetőségét is biztosítani.

    Három észrevétel:
    – a symfony2 előadás lebegő videója szerintem hibás irány. kitakar. szórakozni kell vele, hogy lássam. az osztott képernyő jobb (az előadó arca kevéssé érdekes végig. legtöbbször)
    – a lapozás időbélyegét menteném a videó mellé, a későbbi „vágott” anyagból a téves lapozásokat ki lehet venni, de alapvetően az egész szerintem akkor jó, ha a prezentáción is akkor vált ha a videón vált.
    – nem tudom most hogyan csináljátok, de az egyes bemenő jeleknek opcionálisan módosíthatónak kell lennie, mert nálam mondjuk igény lehet, hogy puskamiksi-keverő-külső hangkártya irányból jöjjön a hang (akár 2 miksi és sztereó hangsáv). De nem tartom elképzelhetetlennek komoly, mondjuk hd/fullhd kamera használatát sem. Így az inputokkal legózni kell tudni.

    Az ötlet és a meglévő anyag tetszetős!

  • Tovább gondolkodva, szerintem a vágott anyagnál a videó, prezentáció aránya és láthatósága is a rendező hatásköre kellene legyen. Hovatovább, akár a live streamnél is lehet ilyen igény. (előadás live director kezeli egy felületen 🙂 )

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/