Augmented Reality – Bővített Valóság

Itt a jövő!

A bővített valóság avagy augmented reality összemossa a online -t az offline -al, a való világot a virtuálissal. Egészen elképesztő új lehetőségek nyílnak az IT fejlesztések előtt.

Képzelj el egy telefont, amin keresztül ha a világot nézed, kiegészítő adatokat is látsz! Ha látsz egy könyvet valahol, felemeled, és a rajtad lévő kis online hordozható kivetítő felismeri, majd rávetíti a könyvre a véleményeket, barátaid megjegyzéseit. Vagy egy DVD -re rávetíti a film előzetesét. Vagy ránézel a csuklódra és odavetít egy órát.

Mi lenne, ha egy üres telket néznél, de látnád rajta a tervezett házadat és körül is tudnád járni, sőt módosítani tudnál rajta. Ha szeretnél berendezni egy üres szobát, és kezeid apró mozdulatával át tudnád rendezni, ki tudnád cserélni a bútorokat. Vagy ha sóhajtanál egyet, és a legközelebbi falon láthatnád egy térképen, hol vannak épp a szeretteid.

Az elektronikai eszközöket, és magát a számítógépet is kezelőszervek nélkül irányíthatnád, elég lenne aprókat legyinteni, biccenteni és mozgásba lendül körülötted minden. Vajon mindez segíti e felébredni a benned rejlő teremtőerőt, vagy még mélyebbre zülleszti?

Az érzékszervek befolyásolására sok kísérletet teszünk. Ez egy újabb torzítás, módosítás, szemüveg, amitől véleményem szerint újabb színek jelennek meg a világban. Lesz, aki ezt félelmetesnek tartja, és lesz aki észreveszi azt hogy egy tökéletes világban minden lehetséges, még a tökéletlenség is.

A témával egy TED -es (Technology, Entertainment, Design – Ideas worth spreading) előadás kapcsán találkoztam először – a TED azóta egyik kedvenc hírforrásom, folyamatosan elképesztő kísérletekről, csodákról tudósít. Itt látható az ominózus előadás, az utolsó kétharmadában láthatóak az áll leejtő, döbbenet megoldások.

Egy francia vidámpark új látványosságát reklámozza két kis alkalmazással, amivel otthon a webkamera előtt is lehet augmented realityt játszani. A vidámpark gyakorlati AR megvalósítást szolgáltat szórakoztató jelleggel. A fejünkre szerelt ormótlan szemüvegen át nézve a világ tele van őslényekkel, szörnyekkel, melyek a való világ sziklái, fái között mozognak. Nincs vászon, a terület tetszőlegesen bejárható.

A két kis letölthető alkalmazást próbáltam ki, és ezt mutatom be itt (elnézést a gyenge minőségért, emulátorban futó windows ablakban futó isight kamera kép screencastolása egyelőre ilyen, én meg túl csendes és lassú vagyok, lévén hogy éjjel a másik szobában két tünemény aluszik):

És végül itt egy rövid témába vágó magyar cikk: AR a merketingben

  • „Mi lenne, ha egy üres telket néznél, de látnád rajta a tervezett házadat és körül is tudnád járni, sőt módosítani tudnál rajta. Ha szeretnél berendezni egy üres szobát, és kezeid apró mozdulatával át tudnád rendezni, ki tudnád cserélni a bútorokat. Vagy ha sóhajtanál egyet, és a legközelebbi falon láthatnád egy térképen, hol vannak épp a szeretteid.”

    Imádnám, de ez a jövő és én már nagyon várom 🙂 Már ma is vannak mindenki számára elérhető AR-es alkalmazások, amikhez igazából csak egy kamera kell 🙂 Szórakoztató…

  • Jah, most is vannak egyszerűbb játékok amikkel el lehet szórakozni, bár hosszútávon azok még nem igazi teljes értékű gamek. Az xbox már fejleszti a saját megoldását és elég ígéretesnek tűnik az is. Későbbiekben pedig el tudnék képzelni egy napszemüveg nagyságú kamerával felszerelt szemüveget. És azon kivetítve megjelennének hasonló dolgok mint amiket írtál.

  • Mutathatnál, mert én azóta rákerestem és csak high-tech-es vidiket találtam… :/ amik olyan AR megoldásokról szólnak, amik még csak tesztfázisban vannak, nem pedig futószalagon.

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/