Honlap kezdőknek és újrakezdőknek

Gyakran megtalálnak ismerősök olyan kérdésekkel, hogy hogyan kezdjenek hozzá egy saját weboldal készítésének. Mi kell hozzá, hogy lehet majd szerkeszteni és milyen domaint válasszanak… Ezeket a kérdéseket és a válaszaimat gyűjtöttem össze egy kis csokorba.

Hogyan kezdjek hozzá? Mit kell szem előtt tartanom?

Először is, határozd meg magadban a honlap célját. Miért kell neked? Mit szeretnél vele elérni? Fontos hogy sok látogatód legyen, vagy csak egy szűk körnek szánod? Meg tudod fogalmazni azt, hogy a látogatók akiket az oldaladra vársz milyen emberek és minek örülnének legjobban? Milyen gyakran szeretnéd frissíteni a tartalmakat? Van terved a megjelenésre, tartalom és menü struktúrára?


Hogyan fogom tudni szerkeszteni?

Google Sites

Google Sites

Ha csak egy 2-3 oldalas egyszerű bemutatkozó oldalra vágysz, amin szöveget, képeket osztanál meg az ismerősökkel, próbáld ki az ingyenes Google Sites szolgáltatást.

Ha blogolni szeretnél, kezd el egy ingyenes és kényelmes blogszolgáltatással. Semmi mással nem kell törődnöd, csak a tartalommal.

Ha saját designt és komolyabb oldalt szeretnél, nagyon sok kiforrott, ingyenes, magyar nyelven is elérhető, profi „portál motor” érhető el. Ezekkel olyan egyszerű a szerkesztés, mintha a kedvenc szövegszerkesztődet használnád. Én jelenleg a WordPress -t javaslom mind közül, úgy gondolom ezt a legkönnyebb megértened és a legkényelmesebb használnod. Ezen felül számtalan gyönyörű kész designt használhatsz és váltogathatsz kedvedre, valamint rengeteg ingyenes kiegészítő funkcióval bővítheted később az oldaladat.

Ismerem a HTML -t. Miért nem jó ha egyenként szerkesztek oldalakat? A keresők nem a HTML -t szeretik jobban?

A portál motorokat sokan, sok idő ráfordítással fejlesztik, és az ezek által megjelenített tartalmak,  sok sok szempont szerint szabványosítottak. A keresőmotor, illetve a böngésződ számára ezek ugyanúgy „HTML oldalak”, csak a formázási, technikai részeit nem te pötyögted be, hanem profi designerek, webszakértők.

A tartalom egységes megjelenését sokkal nehezebb különálló HTML fileokban megtartani, és a design ill. menü módosításokat minden oldalon át kell vezetned… Mellesleg a portál motorok szerkesztőjében is van lehetőséged HTML kódokat írogatni, ha éppen azt szeretnéd.

Mennyibe kerül egy weboldal design? Hogy tudnám olcsóbban megúszni?

Blog Design

Blog Design

Egy látványos, profi egyedi weboldal design, főleg ha portál motorra van szabva, nagyon sokba kerül. Szinte egészen biztos hogy forintban 6 számjegyű lesz az összeg. Én kezdésnek nem javaslom ezt az utat. Leginkább azért nem, mert egy oldal első designja nem szokott tartós lenni. Menet közben fogsz rájönni arra, hogy mit is szeretnél, mi is az, ami működik tulajdonképpen.

Az egyedi fejlesztés helyett javaslom, hogy nézd át először az ingyenes wordpress témákat, sablonokat, illetve minőségükhöz képes nagyon olcsó kész designokat. Ezt akkor is érdemes megtenned, ha egyedi designt szeretnél, mert lesz képed arról, mit és hogyan lehet megvalósítani. Egy profi design sablon nagyságrendileg 10 – 15 e Ft -ba kerül és könnyen egyedivé tehető.
Ingyenes designok:

Olcsó, profi designok:

Mivel rengeteg van, szűrni kell, és gyorsan választani. Az én blogom designja 5 perc alatt lett meg, és 1 év után kezdtem el rajta gondolkodni, hogy már jó lenne lecserélni (a csere is egyszerű)…

Bármilyen sablont választasz is, minden apró részlete módosítható lesz, tetszőlegesen cserélhetsz benne képeket, színeket, bár a komolyabb módosításokhoz szakember segítsége kell majd. Érdemes olyat választani, ami az apró részletekben (gombok, lekerekítések, elrendezés, …) megfelel, a többi könnyen változtatható (css + html).

Hol legyen a weboldalam? Kell egy szerver?

A legegyszerűbb esetben, elkezdheted a weboldalad építését a WordPress ingyenes blogmotorján is. Itt szinte minden lehetőséged adva van, mintha saját oldalad lenne, csak nem használhatsz egyedi domain nevet.

Ha domaint is szeretnél és komolyabb támogatást, nézd meg ezt a magyar szolgáltatót aki wordpress tárhely szolgáltatásra specializálódott

Ha bennem bízol jobban, tudok segíteni elhelyezni az oldaladat az általam üzemeltetett, gyors és biztonságos tárhelyen (keress emailben: szabolcs jel emich pont hu).

Domain név? Tudsz ebben segíteni?

Az oldaladnak szüksége lesz egy egyedi címre az interneten. Az ingyenes szolgáltatók nem adnak domaint, csak egy aldomaint, vagy egyedi URL -t, ami valahogy így néz ki: http://sajatoldalam.szolgaltatoneve.hu

Ha önálló domaint szeretnél (pl. enoldalam.hu), akkor regisztrálnod kell egyet. Tudnod kell, hogy a domain foglalást évente meg kell újítanod. Vagyis évente ki kell fizetned azt az 1000 – 3000 Ft -ot.

A domain nevet te fogod megálmodni. Néhány tippet tudok adni, de ezek nem kőbevésett szabályok:

  • legyen a domain név minél rövidebb
  • legyen könnyen megjegyezhető
  • ha lehet, utaljon az oldalad témájára

Azt hogy .hu vagy .com esetleg egyéb végződésű legyen -e, neked kell eldöntened, lehet bámilyen és lehet több is. Néhány tipp:

  • Ha kizárólag magyar nyelvű, magyar látogatókra tervezett oldalt szeretnél, válaszd a .hu -t (tudnod kell, hogy a .hu esetén a regisztráció nem online, alá kell írnod űrlapokat és a folyamat több mint 2 hetet is igénybe vehet).
  • Ha többnyelvű lesz az oldal, a .com jó választás és jóval egyszerűbb regisztrálni mint a .hu -t.
  • Ha nem kereskedelmi, gazdasági az oldalad jellege, válaszd a .org -ot vagy .net -et.
  • sok egyéb új végződés is elérhető már, de igazából nincs nagy jelentősége. Ha a választott domain neved csak .info vagy .mobi alatt érhető el, válaszd azt.

Hogyan kell regisztrálni a domain nevet? Meg tudom én is csinálni?

Először is meg kell vizsgálnod, szabad -e a domain név.

Az általam ismert legjobb magyar domain kereső és regisztráló oldal a 3 in 1 hosting.  Náluk lefoglalhatsz mindenféle domain nevet, és elég ha emailben küldöd el az aláírt űrlapot (kinyomtatod, aláírod, majd egy digitális fényképezővel lefényképezed az aláírt lapot).

Ha csak keresni szeretnél, használhatod ezt is: http://www.domain.hu/domain/domainsearch/

Ha foglalt a domain neved, megnézheted a tulajdonosának elérhetőségét is, és akár rábeszélheted arra, hogy adja neked a kedvenc domain nevedet.

Nemzetközi domain végződések esetén én a GoDaddy szolgáltatásait veszem igénybe, nagyon gyors és egyszerű a folyamat.

Remélem lesz, akinek segít ez a kis összefoglaló. A kérdéseket örömmel várom a hozzászólásokban vagy levélben. Hamarosan folytatás következik a második szintről (látogató statisztikák, többnyelvesítés, webáruház, szeressék a keresők… hogyan).

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/