Érintés visszajelzős képernyő

Ezt a bejegyzést még tavaly szeptemberben kezdtem el írni, a draftja itt figyelt azóta. Viszont időközben az Apple levédte az ötletet és talán már a megvalósításon dolgozik…

Sok sok éve tenyérgép felhasználó vagyok. A pici gomboknak nem igazán vagyok a híve, az érintőképernyőben hiszek. Ennek viszont van egy olyan hátránya, hogy nincs tapintási visszajelzése, nem érzem hogy megnyomtam a gombot.

Minél több érzékszervet lehet becsapni egy egy funkció virtuális szimulációjában, annál természetesebb, felhasználó barátibb lesz a használata. Vannak persze zsákutcák (amikről persze egy idő után kiderülhet hogy mégsem azok), mint pl. a force feedback -es egér, amit én személy szerint nagyon kedveltem. Egy ilyen egérben van 1-2 kicsi giroszkóp, meg rezgő motor, amik nagyon érdekes lehetőségeket nyitnak meg. Az egeret mozgatva a gombok fölött, a széleknél egy picit megakad, érezni lehet a felületet, az ablakokat. Pl. egy ikon v. file mozgatása nehéz, van súlya a fileoknak. Az érzet nagyon pontosan testreszabható egy ilyen egér esetén. Választhatunk fém, szivacs, fa, … tetszőleges felületet.

Az érintés visszajelzős képernyő azt tudja, hogy az ujjunk tapintó idegeit csapja be úgy, hogy olyan érzést kelt, mintha a felületen lenne egy valódi gomb, egy valódi felület és nem csak egy sima és egységes üvegfelület.

Apple Haptic Tactile Feedback

Apple Haptic Tactile Feedback

Az Apple szabadalma szerint ezt a funkciót egy piezzoelektromos mátrix -al oldanák meg. A mátrixba vezetett különböző frekvenciájú árammal különböző felület érzetet lehet megvalósítani. Ezzel lehetővé válna akár a vakon – egy újjal való gépelés is 🙂

Forrás: Macrumors

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/