Költözés S3 -ra, avagy szövegcsere az adatbázisban

Átköltöztettem a blog tárhelyigényes részét az S3 -ra. Nagyon egyszerű volt, de azért leírom tanulságképpen, hasonló cipőben járóknak.

Nagyságrendileg 200 flv -t tároltam egyetlen flv mappában, összesen kb 1 GB méretben, és mindig fogamhoz vertem a byteokat, amikor új videót szerettem volna publikálni. S3 olcsó, korlátlan, stb., átdobtam oda mindet egyetlen bucket -be.

A videókat a wp-flv pluginnel jelenítem meg (kísérleteztem Youtube -al is, de szerintem rettenet amit a képminőséggel művel). A postokban a videók egy ilyen sorral voltak hivatkozva: [ flv href=”/flv/video.flv” ], és ilyesmire kellett lecserélni az összeset: [ flv href=”http://emichsz-flv.s3.amazonaws.com/video.flv ]

Mivel a postok a wp mysql adatbázisában egy táblában helyezkednek el, a legegyszerűbbnek azt találtam, ha lementem az adatbázist egy sql file -ba, és ezen a szövegfileon végrehajtom a cserét, majd visszatöltöm. Export – import -ra a phpmyadmin -t alkalmaztam, bekapcsoltam a táblák eldobása parancsot, és a file tömörítését. A gépemen aztán megnyitottam az sql -t a kedvenc konzolos szövegszerkesztőmmel, a vim -el (természetesen bármilyen szövegszerkesztő alkalmazható, ami tud lecserélést és nem gond neki egy 50-100 MB -os txt file), és a következőt írtam be:

:%s/\/flv\//http:\/\/emichsz-flv.s3.amazonaws.com\//g

A lecsere nem tartott tovább 1 másodpercnél, az sql importálása után, voilá! Immár minden videó az s3 -ról figyel!

A fenti parancs magyarázata:

  • a : állítja át a szerkesztőt parancs üzemmódba
  • %s a subtitute – lecsere parancs, aminek 3 paraméter kell / jelekkel elválasztva: mit, mire, milyen hatókörrel (g a global)
  • mivel az alapértelmezett paraméter elválasztó jel a / a lecserélendő szövegekben is szerepel, a \ jelet alkalmaztam, ami általánosan az „a következő karaktert ne értelmezd, csak egy betű” utasítást jelenti

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/