Amazon S3 és EC2

A blogom költöztetése ügyében futottam egy kört a modern – felhő hostingok utcájában.

A kezdetekben volt a szerver (eleinte pl. az én asztali gépem vitte egy kollégium webkiszolgálását, az adatokat pedig floppyval szállítottam az egyetemről…).

A szerver helye egy idő után a Victor Hugo utca lett (itt található a legtöbb hosting cég gépparkja). Viszont a saját szerver nem olcsó mulatság. Ügyes tárgyalókészséggel megáldva le lehet szorítani az árat havi 20 000 Ft alá, ehhez hozzácsapható még a karbantartással eltöltött idő, a meghibásodások miatti para és rohangálás, valamint a backup.

A webes holmijaim és blogom jelenleg egy ilyen szerveren trónolnak, innen szeretnék továbblépni. Egy ideje már olvasgatok az Amazon S3 -ról, de valójában csak ma este mélyedtem el jobban a rejtelmeiben.

A leglelkesebb cloud computing evangelizátor szantog blogjából mazsoláztam leginkább, álljon is itt néhány példaértékű cikkének az elérhetősége:

Az S3 tulajdonképpen egy korlátlan webes tárhely, ahol havonta annyit kell fizetni, amennyi helyet és amennyi file kérést felhasználtál. Ez számokban annyit jelent, hogy 1 GB -ért havonta nagyságrendileg $0.2 -t (50 Ft) lesz a számla. A tárhelyen kialakíthatóak mappák, és ezek elérhetőek URL -ről is, vagyis pl. a videóimat simán át tudom költöztetni. Ráadásul a tárhely rendkívül nagy nemzetközi sávszélességen és redundánsan helyezkedik el, és lazán elviseli a percenként akár több ezer letöltést is! Egészen más érzés úgy tervezni, hogy a tárhely és terhelés már nem téma…

Sokan ide backupolnak, még többen pedig a weboldaluk videóit, mp3 -it tárolják itt.

Regisztráltam, csatlakoztam Transmit -el és S3Hub -al is, egyszerű és nagyszerű. Az Amazon vonatkozó weboldalai viszont csapnivalóak! A szerverről a csomagból is elérhető s3cmd tool -al töltöttem fel a flv -ket (a feltöltési sebesség 1 – 4 MB/s között mozgott).

Az EC2 az Amazon virtuális virtuális gép szolgáltatása. Lehet választani sok kész virtuális gép közül, melyek tetszőlegesen tovább építhetőek (Ubuntutól kezdve Solarisokon át a Windowsokig) és skálázhatók. Akár programból is indíthatunk új virtuális gép példányokat, és felhasznált CPU idő és egyéb teljesítmény számok alapján számláznak. Ahogy számolgattam, ez egy alap folyamatos web szolgáltatásra még nem éri meg, de ha hirtelen kell egy virtuális gép(ek), ami nagy (marhanagy) terhelést bír, akkor remek megoldás! Itt egy okosító videó az érdeklődőknek:

http://media.amazonwebservices.com/console/AwsConsole.html

A blog költöztetésre két alternatíva:

  • Wpress.hu – havi 1 000 Ft lenne, ha ott futna a motor. Ha csak WP -t használnék, simán megérné (egyelőre hajlok efelé S3 támogatás mellett).
  • Slicehost – havi 5 000 Ft lenne egy virtuális gép teljes jogosultsággal

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/