Hatékony döntéshozás

Lefordítottam a mostanában kedvenc témám (Holacracy) integratív döntési folyamatának leírását. Úgy gondolom, hogy ez a mechanizmus akkor is hasznos, ha csak önmagában használjuk. Fontos hogy nem konszenzusos döntés születik ilyen formán, hanem egy egy jelenlévő problémája oldódik fel olyan módon, ami többieknek is elfogadható.

Integratív döntéshozási folyamat

Ezt a struktúrált módszert a Holacracy irányító mettingjein használjuk, hogy feldolgozzuk azokat a javaslatokat, melyek a körök (csapatok) szervezésével, működésével kapcsolatosak hogy a céljaikat a lehető legtökéletesebben betölthessék.

Javaslattétel

Ki beszél: csak a javaslattevő, kivéve ha segítséget kér
A javaslattevő elmagyarázza a feszültséget és tesz egy javaslatot a megoldására, a többiek hozzászólása nélkül. A javaslattevő opcionálisan kérhet hozzászólást, hogy tisztábbá tegye a javaslatát, de ebben a fázisban nem törekszik konszenzusra vagy az aggályok integrálására.

Tisztázó kérdések

Ki beszél: Mindenki kérdezhet, a javaslattevő válaszol; ismétlés
Mindenki kérdezhet tisztázó kérdéseket, azért, hogy további információkat kapjon vagy hogy érthetőbbé tegye a feszültséget és a javaslatot. A javaslattevő megválaszolhatja ezeket a kérdéseket, vagy jelezheti hogy a kérdés nem releváns. Reakciók vagy párbeszéd ebben a körben nem megengedett.

Reakciók

Ki beszél: Mindenki, kivéve a javaslattevőt
Minden jelenlevőnek lehetősége van reagálni a javaslatra, hogy szerintük az miképpen illeszkedne a jelen működésbe. A reakcióknak „én” vagy „mi” üzeneteknek kell lenniük. Hozzászólás vagy válasz nem megengedett.

Pontosítás és tisztázás

Ki beszél: csak a javaslattevő
A javaslattevőnek, ha szükségét érzi, lehetősége van a reakciók alapján pontosítani a javaslat értelmét, illetve javíthatja, tisztázhatja a javaslatát. A hozzászólások nem megengedettek, erre a facilitátornak ügyelnie kell.

Ellenvetések

Ki beszél: mindenki, a javaslattevőt is beleértve
A facilitátor mindenkitől megkérdezi: „Látsz bármilyen okot, ami miatt e javaslat elfogadása kárt okoz, vagy hátráltat minket?” A megkérdezettek elmondhatják az ellenvetéseiket, ezek rögzítésre kerülnek. Ha egy sem merül fel, a javaslat elfogadásra kerül.

Integráció

Ki beszél: az ellenvetést megfogalmazó és a javaslattevő (a többiek segíthetnek)
A cél egy módosított javaslat mefogalmazása, mely ellen nem marad ellenvetés, viszont a javaslattevő feszültségét megoldja. Egyszerre csak egy ellenvetésre kell fókuszálni. Ha mindegyik integrálásra kerül, a javaslat elfogadhatóvá válik.
  • Tetszik!
    Kérdésem mi van akkor, ha (mint ahogy az életben legtöbbször)nem fogynak el az ellenvetések, keéletkeznek újabb egy két-három-négy ellenvetés?

  • Ilyen akkor fordul elő, ha nagy a tétje a változásnak. A fenti rendszer kis, apró változtatásokkal működik hatékonyan.

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/