Yak nyírás

YakA yakot, a képeket elnézve, elég hosszadalmas lehet megnyírni. Szerintem mindenki átélte már, hogy milyen élmény is lehet ez.

A „yakot nyírni” kifejezésre a napokban találtam rá. Amikor valaki egy nagyon fontos tennivaló előtt áll, előfordul hogy inkább elkezd egy értelmetlen, szöszölős rutinfeladatot, vagy pótcselekvést, aminek általában semmilyen köze nincs ahhoz, amit valójában tennie kellene mégis valahogy megmagyarázza magának az okot és a kapcsolatot. Vizsga előtti nagytakarítás, dokumentáció helyett gép frissítés, … vagy pl. ez a konkrét példa.

Az eredeti konkrét példa nagyon szemléletes lehet egy fejlesztőcsapat számára. A kifejezést megismerve akár metrikaként is használható. Pl. retrón megkérhetjük a fejlesztőket, hogy miután megismerték mi az a Yak nyírás, írják fel hogy egy adott sprintben hány ilyen volt (midenki magának). Kiszűrve a duplikációkat, fel tudjuk írni az adott sprint össz Yak nyírását, majd ezután követhetjük e szám alakulását a sprintek során. Megkérhetjük a csapatot, hogy nyilatkozzon arról, szerinte ennek a számnak kisebbnek vagy nagyobbnak kell lennie a jövőben? Bármelyiket választják, legyünk csupán tükrök, ítélkezés nélkül.

Mint sok más összetett metrika, ez is képes lehet megmutatni magasabb szinten ha a csapat működésében zavar támad (ezt később részletesen kifejtem).

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/