Ustream FTW!

Majdnem egy évig a Ustream magyar csapatát erősíthettem!

Ustream logo

Sok sok új kolléga szakmai interview -ján vettem részt és a kedvenc részem mindig az volt (és általában akkor meséltem róla, ha ígéretes volt a jelölt), hogy miért is jó a Ustreamnél dolgozni.

A Ustreamnél dolgozni olyan, mintha kiszakadnál a magyar szürke realitásból és a szilícium völgy egy optimalizált változatába csöppennél. Egész mások a szabályok mint egy magyar vállalkozásnál vagy akár egy multinál. A Ustreamnél nincsenek korlátok, hihetetlen ütemben növekszik (1 év alatt 4x -sére nőtt a létszám) és ha úgy érzed valamilyen ügy iránt elkötelezett vagy és profi vagy benne, akkor az az ügy könnyen a tiéd lehet és te viheted be a célba.

Olyan emberekkel dolgozhatsz együtt, akik a web és mobil fejlesztés európai krémjét jelentik. Könnyen lehet, hogy melletted fog ülni az az ember, akinek a fórumbejegyzéseit, blogját lelkesen olvastad eddig. A legnagyobb fiúkkal focizhatsz (szó szerint is ;), közösen kell dolgoznod megoldásokon a Google -el, Twitterékkel, a Facebookos és Myspace -es srácokkal vagy éppen összekacsintanod az Apple szigorú álarcot viselő mérnökével.

Olyan termékeken dolgozhatsz, melyek újat adnak a világnak, olyat alkothatsz amit eddig még senki nem látott ilyen színvonalon! A péntek esti munkádról a Techcrunch és a Mashable ír cikket és az Adobe fejesei csak elismerően bólogatnak. A japán és amerikai (sőt gyakran látok már ilyen magyar twitteket is) fiatalok igét faragnak a céged nevéből (este ustreamelsz?)!  Amikor kódot faragsz, fejlécet optimalizálsz vagy tesztelsz éppen Snoop Dog néz veled szembe élő adásban, vagy Ashton, a Jónás testvérek, vagy Obama mond bölcseket és a moziban látott hercegnők mosolyognak rád! És tudod, hogy ha ügyes vagy és lelkes, jövőre már minden képernyőről a munkád gyümölcse mosolyoghat vissza és elég ha egy telefon van bárkinél, élő adást rögtönözhet nézők millióinak!

Amikor egy javascript kódot optimalizálsz, vagy az adatbázisokat tehermentesíted egy ügyes csavarral, vagy kitalálod hogy miképpen lehet jobb egy új funkció mint ahogy amerikai barátaid megálmodták, ezer és ezer dollárokat spórolsz meg és teszed lehetővé hogy az élő adás mindig is ingyenes maradhasson!

Mindezt egy olyan környezetben teheted, ahonnan egyszerűen nincs kedved kilépni, nem érzed a munkaidőd határait. Reggel belépsz egy kertbe, ahol tavirózsás – aranyhalas tavacskába vízesés zuhog, a 5,6 cm hosszú fű lágyan omlik le a dombokon, a kis hídon körülnézel és látod hogy a Microsoftos srácok már serényen kávéznak és az SAP is ébredezik már. A Nanotecheseknél megérkezett a folyékony nitrogénes autó és az irodában már várnak a barátaid egy jó kis napindító csocsó partival. Később kinézel az ablakon, a budai hegyek fölött siklóernyősök libegnek, és arra gondolsz hogy ebédre a lávakövön sült sajtot válaszd, vagy a park éttermének másik 25 fogásából egy remekművet. Ebéd után lesétálsz a dunapartra, ha szép az idő, a stégen fekve hallgatod a csónakok alatt csobogó vizet és arra gondolsz, akár evezve is bejárhatnál. Délután kicsit fáradtan beledőlsz a babzsákba és egy iPAD -on megnézed hogy miket írnak a még ki sem adott új Android verzióra optimalizált HTC prototípus telefonod megjelenési dátumával kapcsolatban.

Kihagytam valamit?

Nos igen. Mit csináltam én a Ustreamben az interviewra érkező friss húsok lelkesítésén túl? Azt kerestem, hogy a hirtelen nagyra nőtt szervezetben mik azok a nichék, amik nincsenek betöltve, mik azok a folyamatok amikre már szükség lenne az előre rohanásban és mi az, ami még erősebben összetartaná és csapattá szervezné a sok géniuszt.

Volt ahol új szerepkört gondoltam ki, volt ahol ismétlődő és formalizált meetingeket határoztam meg, volt ahol csak segítettem előretörni egy egy ifjú titán lelkes, minőség iránti elkötelezettségét, volt amelyik helyre magam álltam be, amíg nem találtam jobb megoldást, volt hogy támogattam az első bátortalan lépéseket a „nagyokkal” való kommunikációban, volt hogy ügyes táblázatokat és egyéb eszközöket hoztam létre és vezettem be, volt hogy csak súgtam és figyeltem a beültetett gondolat csírázását, volt hogy kűzdöttem értetlen beszállítókkal és partnerekkel, volt hogy scrum mastert és volt hogy product ownert játszottam, számos HR feladatot láttam el, amíg meg nem találtam rá a megfelelő személyt, szinkronizáltam az embereket koordináló kollégáim munkáját és beszámoltam a tulajdonosoknak az eredményekről és persze bevezettem a SCRUM -ot, ami azon túl hogy eleinte számos belső ellenállásba ütközött, folyamatosan magyarázatra szorul kifelé is.

Kifejezetten élveztem a multikultit és úgy érzem a tengerentúli kollégáim is szerettek velem dolgozni. Nagyon sokat változott, javult a termékek tervezésének és fejlesztésének folyamata, a magyarországi csapat megítélése és az eleinte sikerült a szinte lehetetlennek tűnő növekedés mederben tartása.

Új kalandok várnak rám! Hajrá Ustream! 🙂

  • Ez nagyon jól hangzik! Úgy tűnik, rajongással mesélsz a Ustreamről. Miért hagyod el mégis a céget?

  • A legutóbb amikor munkahelyet váltottam, ide csöppentem. Alig merek belegondolni milyen remek lesz minden egy újabb munkahely váltásnál! 🙂

    Én a változás, az elindulás embere vagyok, a Ustream már el van indulva.

  • Igazán remekül hangzik, érezni a bejegyzésed hangvételén, hogy nagyon jól érezted magad a Ustreamnél. Nem is csoda 🙂 Remélem a jövő is hasonlóan jókat tartogat a számodra és beszámolsz majd a fejleményekről!

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/