Geocaching

A geocachingről először Busy -ék blogjában hallottam. Hogy mi is az a geocaching? Nos az alábbi TV bejátszás elmondja az alapokat.

Az első ládánkat 2007 tavaszán vadásztuk le. A videó nem beszél a geocaching valódi pozitívumáról. A ládákat olyan helyekre rejtik el világszerte a lelkes kincserek, amit érdemes megnézni, meglátogatni, bejárni. Ezek lehetnek kilátók, kedvenc erdei túraútvonalak, nevezetes látnivalók, stb.

A magyar geocaching oldal egészen kiváló, sokkal informatívabb a hivatalos nemzetközi oldalnál. A különböző ládaleírások olyan részletesek, hogy bátran lehet többnapos túrákat is szervezni csak a ládainformációkat kigyűjtve. Engem pont ez fogott meg a dologban, hogy egy új, felderítetlen helyre pontos útleírással, útjavaslattal érkezhetek, és elolvashatom a hely fontos tudnivalóit. Gyakorlatilag ez a túrázás wikipediája. Egy interaktív, GPS koordinátákkal megspékelt útvonalterv, utikönyv. A ládák kommentjei ráadásul friss infókkal szolgálnak az adott helyről.

A geocaching.hu bátran használható GPS nélkül is. A Magyarországon és a határon túl több ezer ládaleírásában elképesztő részletességgel kereshetünk. Én úgy szoktam általában keresni, hogy beírom annak a helynek egy koordinátáját kiindulópontként, ahová készülünk (koordinátát a Google maps – vagy a Google Earth is tud mondani). Ezután beállítom hogy a kiinduló pont 50 km -es körzetében listázza a fontos pontokat, és ezeket sorba rendezem távolság szerint… Ezután letöltöm txt -ben vagy html -ben az leírást, gyakorlatilag egy kész kis útikönyvet, feltöltöm a PDA -ba, és már indulhatunk is. Ha kesselni is van ihletünk, akkor e mellé letöltöm még a pontok koordinátáit a Russa -ba (zseniális, ingyenes térkép program Windows Mobile -ra), és ezzel térképre is kerülnek a ládikók. Erről majd írok még bővebben 🙂

Még Koreában is lehet ládázni, bár ott kicsit nehezebb (katt a linkre)….

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/