Internet nyaralás közben

Ez a nyaralás is jól telt, kipihentük magunkat. Mivel sok fotót készítünk, és időnként más ügyben is kell, laptopot viszek a hosszabb üdülésekre.

Node mit ér a laptop internet nélkül?

Internet elérésre alapvetően két lehetőség kínálkozik. A 3G már elérhető Horvátországban is, de nem érdemes a magyar kártyával kísérletezni, pofátlan magas a díja. Én idén vettem először helyi SIM kártyát. Bementem a boltba és beraktam a kosárba. Működik. De! Gyakran megszakad, lassú…

A wifi nem volt reális opció egészen mostanáig. Sabunikén nem élnek folyamatosan emberek, csak üdülni járnak ide.  Ezért nem is éreznek sokan késztetést arra, hogy wifi hotspotot építsenek ki. Viszont akik mégis, azoknak nincs sok fogalmuk a vezeték nélküli biztonságról. A Sabunikén talált 4 hotspotból 3 titkosítás nélküli volt, ilyen SSID -vel hogy pl: default… Az az egy védett is csak WEP -es volt, amit pár perc alatt törni lehet.

Tavaly még a szomszédos Nin faluba jártam esténként emaileket, híreket szinkronizálni. Idén viszont már találtam helyben is néhány elérhető wifit.

Vadászatra a Wififofum nevű Windows Mobile progi vált be leginkább. Kifelyezetten ilyen PDA -s hotspotkeresésre találták ki. Be lehet állítani, hogy hangosan csak akkor jelezzen, ha titkosítás nélküli pontot talált.

Éjjel, a kihalt utcákon gyalogolva, vagy az autóban lassan gurulva kiválóan lehet vele vadászni 🙂

A legnagyobb találmány tavaly óta, ami igencsak megkönnyíti az alkalmi netező életét, az a Google Gears. Én leginkább emailt szinkronizáltam eddig, de a Gears -el a blog feedeket is le tudtam kényelmesen tölteni, majd a tageket szinkronizálni Readerben.

Voltak érdekes helyzetek is. Az egyik hotspot egy bolt előtt van, vagyis nem feltűnő nappal sem, ha egy autó várakozik a közelben. A laptop az anyósülésen, néha odanézek, kattintok egy egy ok -t. Egyszer csak odajön egy hölgy, hogy hát aztán keresek -e valamit én? Mondom nem, csak várok… Erre szépen megkért, hogy menjek arrébb néhány métert, mert a vendégei ott szoktak parkolni. Arrébb mentem, nem szakadt meg a net 🙂

Végezetül itt egy lista a budapesti hotspotokról. Folyamatosan bővül!

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=p6e2Bfi68208WDTlY1uy9QA&hl=en_GB

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/