HDD csere iMAC -ban

Fontolgattam egy ideje, hogy HDD -t cserélek az iMAC -ban. Ez sajnos nem úgy van ám, hogy ilyet hivatalosan lehet. Ha valaki nagyobb diszket akar, az cserélje le a Mac -jét egy nagyobbra, ami szó szerint nagyobb képernyőt, diszket, stb. jelent. Tiszta Amerika 🙂 Vagy ami még opcióként felmerül, az a külső diszk. Mivel én nem nagyon szeretem ha zúg az asztalon még egy plusz doboz, és azt is külön kapcsolgatni kell, utánajártam hogy miként lehet kicserélni az iMAC diszket.

Azt már tudom, hogy az Almáriumban végeznek ilyen kétes munkálatokat, de nekem nem volt kedvem elcipelni, otthagyni, fizetni, stb… Most már, tapasztalatokkal a hátam mögött, talán inkább mégis ezt javasolnám mindenkinek.

A csere első belegondolásra a következő lépésekből áll:

  • Diszk beszerzés
  • Régi HDD lementése az újra, amit FireWire -n vagy USB -n csatlakoztatok
  • iMAC szétszerel, diszk kicserél
  • Örülés

Lássuk tehát sorjában a kaland részleteit:

Diszk beszerzés

A gépben egy Maxtor 160 GB -os 3,5 SATA tégla figyelt. Hangját nem lehetett hallani a legzordabb körülmények között sem, és ezt a jó szokást az új darabtól is elvártam. Ár – érték arányban az 1 terrás látszott jó választásnak, és belemélyedve a hasonló kalandorok irományaiba, a WD márkájú tűnt biztatónak (Samsung lett volna nagyon jó árban, de erről néhány kudarcos bejegyzés eltántorított). Némi küzdelem árán nagyságrendileg 100 EUR pénzért be tudtam szerezni egy WDC WD10EACS diszket, valamint kaptam kölcsön egy külső SATA -s házat.

Adatok átmentése

Super Duper munka közben

Super Duper munka közben

Tisztelet a Leopárdnak, ebben a részben ügyes volt. Rádugtam a szűz lemezt az USB -re, és a Leó rögtön reménykedni kezdett, hogy akkor majd a Time Machine bábáskodására bízom ezt az 1 terrát. Mondtam hogy nem, inkább a Disk Utility -vel készítettem egy nagy partíciót (elég egyszerű később is darabolni). Sajnos egy fontos infó hiányzott ennél a lépésnél, így az egész másolási, partícionálási folyamatot a szerelés után még egyszer végig kellett játszanom. A fontos infót itt most megosztom veletek. A partíciós táblának GUID -nak kell lennie és nem APM -nek! Ugyanis az alapérzelmezett APM -el nem fog menni néhány dolog, pl. a Boot Camp!

Winclone

Winclone

Kutattam, elmélkedtem egy sort, hogy a másolást a Carbon Copy Clonerrel vagy a Super Duper -el végezzem, végül az utóbbi mellett döntöttem. A kb. 160 GB adatot USB -n át 3 órán át másolta. Közben viszont lehetett használni a gépet, mintha mise történne éppen…

Amíg a HFS partíció másolódott, kerestem megoldást a Boot Camp (gyk. bootolható windows vagy bármimás partíció) klónozására, és meg is találtam a Winclone lemezképében 🙂

Ez az egyszerű progi annyit tud, hogy egy image -be menti a BootCamp partíciót, amit Restore -al vissza lehet állítani majdan az új disken…

iMAC szerelés

Jön a neheze. Ezt a fehér 17” iMAC -ot nem a könnyen szerelhetősége miatt szeretjük. Egy Youtube videót, mint kézikönyvet alkalmazva álltam neki a műtétnek, de így sem volt egyszerű.

Ami a művelethez feltétlenül kellett:

  • Torx 8 -as csavarhúzó
  • Csillag csavarhúzó
  • Kés
  • Ragasztó
  • Órásmester felmenők
  • Nagy plüss oroszlán

Lépések sorjában:

  1. Leállítás után kihúzgálunk minden kábelt látványszámítástechnikai berendezésünkből
  2. Leborítjuk a masinát az arcára, felemeljük a lábát, és a csillaggal kicsavarintjuk a középső – RAM -ot takaró takarót (egyébként talán ez az egyetlen lépés, amit könnyen szerelhetőre terveztek – nem kieső csavarok, kis fülecskék a RAM kiemelésére, …)
  3. A hátára fektetjük a kicsikét (a műtét végéig így is fog maradni), és kicsavarjuk a Torx8 -al a maradék csavarokat
  4. Elkezdjük felemelni a fedelet, és amikor már kézzel hozzáférünk, kiakasztjuk a fém izéket a gép tetején. Elég csúnyán recseg közben a műanyag…
  5. Óvatosan felhajtjuk teljesen a fedelet úgy, hogy az iSight kábelei ne sérüljenek meg, és nekitámasztjuk a Nagy Plüss Oroszlánnak (Maci is jó!)
  6. A fekete műanyag – alufólia izét késsel felkaparjuk, mivel ez az LCD -vel együtt emelkedik majd ki. Az oldalakon is leválasztjuk, széthúzzuk a szöveteket a fémvázon. Kicsavarjuk a 4 tartócsavart. A gép tetejénél késsel, majd kézzel lecuppantjuk a ragadós pöttyös szalagot, és oldalra kiemeljük az LCD -t, ügyelve a kábeleire…
  7. Ekkor már látszik a diszk! Első ránézésre itt fel is adnánk a műveletet, annyira oda van nőve szegény, de a helyzet javulni fog, miután lepattintottuk a kábeleket a diszkről, és az egyik oldalán lévő nagy csavarokat kicsavartuk a Torx8 -al. Van ott egy sínen mozgó fekete izé, azt elhúzzuk egyik irányba, és máris leemelhető, a HDD meg kiemelhető, ugyanis a másik oldalán nem igazi csavarok vannak, hanem valami fej nélküli Torx szerű csökevények.
  8. Ezeket a csökevényeket kell átszerelni a másik diszkre, és már indulhat is az összeszerelés
  9. A nehézséget a végén az okozza, hogy az LCD -t tartó 4 csavar nem vas alapú, így nem lehet mágnessel delejezni őket, viszont olyan helyen kell becsavarni, hogy tuti beesnek párszor. Ezzel csak az a baj, hogy ilyenkor megint ki kell emelni az LCD -t. A ragadós oldalszalag izéktől viszont nem könnyű megint a helyére rakni…
  10. Én egy nagyon pici ragasztóval oldottam ezt meg, rákentem egy lehelletnyit a Torx végére, és így a csavarokat már be lehetett navigálni a helyükre.
  11. Innentől már karikacsapás, és indulhat a gép.
A beteg és a szerv

Felnyitás

20090124_0031

Belsőségek

Örülés

A Leó pöccre indult az összeszerelt gépen. Minden a helyén volt, ahogy a régi agyával. A BootCamp asszisztens viszont nem volt hajlandó darabolni a partíciót. A megoldást fentebb írtam már, újra kellett partícionálnom, másolnom mindent. Szerencsére nagyon egyszerű az induláskor Alt -ot nyomva akár USB -s diszkről bootolni, szóval egy vargabetű után helyére került a windows is.

Minden jó ha a vége jó!

  • Nagyon köszönöm ezt a leírást, nálam most következik a HDD-csere, mivel több mint három év után meghalt a gyári.

  • Hajrá, hajrá, megéri 🙂

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/