Meg lehet -e érteni, mit szeretne az ügyfél?

Adott a következő helyzet:

Az ügyfél elfogadja hogy részletes specifikáció készüljön, ezt hajlandó is kifizetni, majd ez alapján készül egy erőforrás és ütemterv egy gyártást irányító rendszerre. A munkálatok 5 hónapon át tartanak, folyamatosan találkozom az ügyféllel, aki egy gyártással foglalkozó cég operatív vezetője.

Nomármost ő az elején saját magán kívül még egy embert határozott meg, akivel érdemes egyeztetni, minden egyéb kérdésben (állítása szerint) ő maga a kompetens. Találkozásról találkozásra, mérföldkőről mérföldkőre új emberek kerülnek elő az üzemből, akik a szakterületükön profik, és mindegyik mond valami olyan szempontot, ami egyrészt nem fogalmazódott meg a specifikációban, de még az operatív vezetőnek is új, másrészt durván befolyásolják a tervezett ráfordításainkat!

A projekt csúszik, a tervtől már minden szempontból eltértünk, ráadásul a végleges rendszer átadása egy másik cég hardver oldali teljesítésétől valamint egy SAP és ráérős vállalkozó hangulatától is függ.

Sokat kell még tanulnom, mire az ilyen típusú projektek is zökkenőmentesen bonyolódnak…

  • az efféle problémákat agilis módszertanokkal célszerű kezelni.
    Kapcsolódó cikk: http://www.crescendo.hu/2008/03/22/a-szoftverfejlesztes-muveszete
    kapcsolódó blog: http://adaptiveproject.blogspot.com/

  • Annakidején olvastam és tetszett az idézett cikked. A helyzet az, hogy egy ideje már XP és SCRUM módszertannal dolgozunk (Synergonos időmben még Prince2 is divatban volt)…
    Az Agile módszertanban buktató lehet az, ha nem lehet egy sprintet átadni működőképesen, csak az acceptance criteriákat lehet kipipálgatni. Főleg intergrációnál gond ez, ahol több rendszerrel beszélgetni kell.
    Ilyenkor az utolsó sprintekben hívja elő az ügyfél az addig rejtegetett embereit, hogy nézegessék a már majdnem kész szoftvert. És ekkor lódul meg a dolog, innentől lesz valóban Agile.
    Szóval a probléma inkább az, hogy miként lehet motiválni az ügyfelet arra, hogy már a kezdeti sprinteknél is beletegye magát szívvel lélekkel!?

RSS -en követheted a hozzászólásokat.

https://www.lawngonewild.com/used-lawn-mowers-near-you/